ویدئو پروژکتور چیست؟
قبل از راهنمای خرید ویدئو پروژکتور، ویدئو پروژکتور را تعریف می کنیم.
ویدئو پروژکتور دستگاهی است که از طریق آن میتوان تصاویر بزرگتری ایجاد کرد.
ویدئو پروژکتور از طریق های مختلف به دستگاههایی مانند ویدئو ، دوربینهای فیلم برداری، لپ تاپ و کامپیوتر و … متصل می شود و تصویر این دستگاه ها را در ابعاد بزرگ تر روی پرده نمایش نمایش می دهد. نام های مختلفی برای معرفی این دستگاه هست مانند دیتا پروژکتور، ویدیو پروژکتور، ویدئو پروجکشن، پروژکتور و … که همه ی آنها دارای یک مفهوم هستند.
در جاهای مختلف تصاویر بزرگ کاربرد دارند. امکان دارد در مدارس یا دانشگاهها برای تدریس استفاده شود و یا در شرکتها و سمینارها برای ارائه مطالب یا محصولات به مخاطبانشان مورد استفاده قرار گیرد.
شما برای انتخاب ویدئو پروژکتور مناسب از میان مدل ها و مشخصات فراوانی که در بازار موجود هستند در صورتی که اطلاعات کافی در مورد ویدئو پروژکتور نداشته باشید قطعاً با مشکل مواجه خوهید شد.
برای انتخاب و خرید ویدئو پروژکتور اول باید چند مورد را بررسی کنید : ۱- قصد شما از خرید ویدئو پروژکتور چیست؟ ۲- آیا ویدئو پروژکتور را برای استفاده در یک محیط باز میخواهید یا یک محیط بسته؟ ۳- بزرگ و کوچک بودن محیطی که قرار است تصویر در آن نمایش داده شود ۴- آموزشی باشد یا خانگی، نمایش فیلم یا نمودار و متن؟ ۵- دستگاه متصل به ویدئو پروژکتور خروجی خاصی دارد یا خیر؟ ۶- چقدر بودجه برای خرید دستگاه در اختیاردارید؟ و …
حال با بررسی موارد بالا و مطالعه اصطلاحات و ویژگیهای ویدئو پروژکتورها که در ادامه این مقاله میخوانید قطعاً میتوانید ویدئو پروژکتور مناسب کار خود را بهراحتی انتخاب نمایید.
۱-تکنولوژی ساخت ویدئو پروژکتور
برای تولید تصویر در ویدئو پروژکتورها معمولاً از ۳ تکنولوژی مختلف استفاده میکنند که هر یک از آنها نسبت به دیگری مزایا و معایبی دارند.
۱-تکنولوژی ۳LCD : این تکنولوژی اولین بار توسط شرکت EPSON معرفی گردید. در این تکنولوژی برای تولید تصاویر از ۳ پانل LCD استفاده میشود که حاصل آن تصویری باکیفیت و وضوحبالا است.
شرکتهایی مانند EPSON و SONY اغلب از این تکنولوژی استفاده میکنند. کیفیت تصاویر در این ویدئو پروژکتورها بالاتر است اما نقطهضعف آنها تأثیر گردوغبار بر روی پانلهای LCD است که بهمرورزمان موجب کدر شدن تصاویر تولیدشده میگردد. البته در مدلهای جدید این مشکل تا حدود زیادی به کمک فیلترهای تعبیهشده حلشده است. (فیلترها بعد از مدتی باید تعویض شوند)
۲-تکنولوژی DLP : در این تکنولوژی تولید تصاویر به کمک تعداد زیادی آینه در ابعاد کوچک و استفاده از یک چیپ به نام DMD صورت میپذیرد.
کیفیت رنگها و تصاویر در ویدئو پروژکتورهای DLP نسبت به ۳LCD کمتر است، اما در مقابل کنتراست بالا و قیمت ارزانتر از مزایای آن است.
شرکتهایی مانند OPTOMA , BENQ معمولاً از این تکنولوژی استفاده میکنند. پاناسونیک نیز از هر دو تکنولوژی DLP و ۳LCD مدلهایی را روانه بازار کرده است.
۳-تکنولوژی LCOS : این تکنولوژی بهتازگی وارد بازار شده و در حقیقت ترکیبی از دو تکنولوژی فوق است. این تکنولوژی هزینه ساخت بالاتری دارد و هنوز استقبال چندانی از آن صورت نگرفته است.
۲-شدت روشنایی ویدئو پروژکتور (Brightness) :
یکی از اصلیترین فاکتور های بررسی ویدئو پروژکتور شدت روشنایی آن است. واحد اندازهگیری روشنایی انسی لومن یا بهصورت خلاصه لومن است. هر لومن برابر با روشنایی یک شمع در یک مترمکعب تاریکی مطلق است.
اگر بخواهید از ویدئو پروژکتور در یک محیط باز و یا در فضایی با نور زیاد استفاده کنید حتماً باید دستگاهی را انتخاب نمایید که شدت روشنایی بالایی داشته باشد. در شرایط برابر، روشنایی بیشتر ویدئو پروژکتور باعث افزایش قیمت آن میشود.
برای کلاسهای درس یا اتاقهای کنفرانس پروژکتور با حداقل روشنایی ۲۵۰۰ انسی لومن مناسب است.
برای جلسات کاری عادی و چندنفره در اتاقهای با نور کنترلشده میتوان از ویدئو پروژکتور با خروجی نور ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ لومن استفاده کرد.
برای استفاده از ویدئو پروژکتور بهعنوان سینمای خانگی درصورتیکه بتوان نور محیط را در حد مینیمم قرارداد حداقل ۱۵۰۰ لومن روشنایی نیاز است.
برای تالارها، سالنهای کنفرانس و مساجد بزرگ یا محیطهای باز روشنایی بالاتر از ۳۰۰۰ لومن توصیه میشود.
۳-کنتراست ویدئو پروژکتور ( Contrast) :
کنتراست نسبت تمایز روشنترین و تاریکترین نقاط یک تصویر است. بهعنوانمثال وقتی میگویند کنتراست ویدئو پروژکتور ۱۰۰۰۰:۱ است،یعنی روشنترین سفید ۱۰۰۰۰ برابر از تاریکترین مشکی روشنتر است. هرچه کنتراست بالاتر باشد کیفیت تصاویر نیز بالاتر خواهد بود.
نور سالن بر کنتراست تصاویر تأثیرگذار است، لذا درصورتیکه از ویدئو پروژکتور در محیطهای روشن استفاده میکنید، دستگاه با کنتراست بالاتر را انتخاب نمایید. در سینمای خانگی هم که کیفیت تصویر اهمیت زیادی دارد ف دستگاه با کنتراست بالاتر توصیه میشود.
۴-رزولوشن ویدئو پروژکتور (Resolution) :
رزولوشن در حقیقت تعداد پیکسلهایی است که یک ویدئو پروژکتور میتواند بر روی یک سطح نمایش دهد. رزولوشن معمولاً در قالب دو عدد بیان میشود. مثلاً ۸۰۰ * ۶۰۰ که بیانگر این است که تصویر از ۸۰۰ نقطه یا پیکسل افقی و ۶۰۰ پیکسل عمودی ایجادشده است که درنهایت تصویری برابر با ۴۸۰۰۰ پیکسل در کل تصویر ایجاد میشود.
ویدئو پروژکتورهای با رزولوشن بالاتر قادرند جزئیات تصویر بیشتری را نمایش دهند، لذا کیفیت تصویر در آنها بالاتر است. اما هرچه رزولوشن دستگاه بالاتر برود قیمت ویدئو پروژکتور نیز افزایش مییابد.
اگر نمایش جزئیات تصویر برای شما برای شما اهمیت زیادی نداشته باشد ویدئو پروژکتور با رزولوشنهای پایین نیز مناسب است.
انواع رزولوشن:
۸۰۰*۶۰۰ یا SVGA : قیمت مناسبی دارند. در مدارس و سینمای خانگی پرطرفدار میباشند.
۷۶۸*۱۰۲۴ یا XGA : وضوحبالا تری دارند و برای دانشگاهها و شرکتها مناسب است.
۸۰۰*۱۲۸۰ یا WXGA : نسخه عریض رزولوشن XGA بوده و در سینمای خانگی بیشتر استفاده میشود.
۱۰۸۰*۱۹۲۰ یا FULL HD : ویدئو پروژکتورهای با این رنج معمولاً گرانقیمت بوده و بیشتر در سینمای خانگی و سینماها استفاده میشود.
۲۱۶۰*۱۲۸۰ یا ۴K : ویدئو پروژکتورهای با این رنج بسیار گرانقیمت بوده و بیشتر در سینماها استفاده میشود.
۵-ورودیها و خروجیهای ویدئو پروژکتور :
ویدئو پروژکتورها ورودیها و خروجیهای مختلفی دارند، در موقع خرید باید با توجه به نیازتان به آنها توجه نمایید. بهعنوانمثال اگر قرار است از طریق یک VCD تصویر به ویدئو پروژکتور منتقل شود حتماً باید ورودی ویدئو را داشته باشد و یا مثلاً اگر میخواهید بهمنظور انتقال صدا و تصویر از کابل HDMI که کیفیت بالاتری دارد استفاده نمایید باید کنترل کنید که آیا ویدئو پروژکتور ورودی HDMI دارد یا خیر.
بعضی از ویدئو پروژکتورها ورودی USB هم دارند که به کمک آنها میتوان فیلم یا تصاویر را از روی فلش به نمایش گذاشت. ویدئو پروژکتورهای با مدلهای بالاتر امکان ارتباط بیسیم را نیز فراهم نمودهاند.
۶-عمر لامپ ویدئو پروژکتور
با توجه به قیمت بالای لامپ ویدئو پروژکتور، قطعاً خرید دستگاه با عمر بالاتر بهصرفهتر است. چون لامپ ویدئو پروژکتور یک وسیله مصرفی بوده و عمر مفید محدودی دارد.
عمر لامپ ویدئو پروژکتور با دو عدد بیان میشود اولی که کوچکتر است عمر لامپ اسمی دستگاه و دومی که بزرگتر است عمر لامپ در حالت اقتصادی (ECO MODE) است. در بیشتر ویدئو پروژکتورها میتوانید با قرار دادن سیستم در حالت اقتصادی و کاهش شدت روشنایی دستگاه طول عمر لامپ را تا میزان حداکثر افزایش دهید.
البته توجه به نکات استفاده درست ویدئو پروژکتور تأثیر زیادی در افزایش عمر لامپ و دستگاه دارد.